Ориза поскъпна до 4-месечен максимум на световните пазари

Фючърсните контракти за доставка на ориз,  към края на миналата седмица нараснаха до най-високото си ниво за последните четири месеца. Загрижеността във връзка с намаляването на производството в САЩ е основна причина за скока на цената. А Щатите заемат трето място по производство на ориз в света.

 

През този сезон, фермерите в САЩ отделиха 2,676 милиона акра / 1акър= 4 046,86 дка / за ориз. В сравнение с миналата година, общата площ намалява с 26%. Много от фермерите са се прехвърлили  към отглеждането на други по-рентабилни от финансова гледна точка култури.

 

Освен това, много площи пострадаха от наводненията, след проливните дъждове. Посевите с дългозърнестия ориз са намалени с 34%,  до 1,865 млн. акра. Цената му  скочи само с 9,2%. За много, тази новина не беше много приятна, особено като се има предвид проблемите с качеството на вече наличния ориз.

 

Ситуацията на световния пазар със сигурност не е най-благоприятната, докато все още се очаква цената да нарасне с 20 долара, разбира се, ако в световен план не се случи  някакво непредвидено събитие.

 

Тайланд е водещ световен износител на ориз. Виетнам заема 2-ро място.