FAS USDA: Австралия е прибрала рекордна реколта от пшеница и ечемик

През текущия сезон (октомври - септември) Австралия е прибрала рекордна пшенична реколта според прогноза на FAS USDA.

Реколтата от пшеница е 33 млн. тона при 24.5 млн. тона година по-рано, а от ечемик 11.0 млн. тона (8.593).

Отслабването на австралийската валута и доброто качество на зърното са фактори, с които то може да измести от пазара американската пшеница.

Експортът на пшеница ще достигне 24.5 млн. тона (16.124) като австралийската пшеница ще е конкурентна на редица пазари като Саудитска Арабия, Индонезия и Индия. Тя ще е по-конкурентна от черноморската пшеница.

Износът на ечемик ще нарасне до 7.4 млн. тона (5.4). Експортът на пивоварен ечемик ще бъде 2 млн. тона.

Реколтата от сорго ще бъде 1.5 млн. тона (2.037). Фермерите намаляват площите със сорго поради слабото му търсене.  Износът на сорго през сезона ще бъде само 0.4 млн. тона (1).

Рекордната реколта от пшеница в Австралия ще създаде допълнително натоварване на логистичната инфраструктура в страната. Според данни на ABARE, през сезона реколтата от пшеница достига 32.9 млн. тона, което е рекорд. Има сериозни опасения, че железопътните компании нямат капацитет да превозят всичкото зърно до пристанищата на страната. Малкото инвестиции в железниците са причина за намаляване средната скорост на влаковете, намаляване броя на машини и вагони и затруднено складиране на зърното в гарите. Зърненият оператор GrainCorp отделя 200 мил. USD за инвестиции в железопътни комуникации и зърнохранилища във вътрешността на страната. Графикът за износ от пристанище Кембала е направен плътно за следващите 6 месеца. От там зърното ще заминава за Китай, Нигерия и Близкия Изток.