Калина Илиева: Невинна съм, ще дам пресконференция

Невинна съм. Този коментар по повод течащите проверки срещу нея направи бившият шеф на фонд "Земеделие" Калина Илиева пред Bnews. Тя се зарече да отговори на обвиненията за нарушения и измами с пресконференция пред всички медии.

Невинна съм.

Това заяви за Bnews бившият директор на фонд "Земеделие" Калина Илиева по повод серията от обвинения, които бяха насочени към нея през последната година.

Тя заяви, че гледа малкото си дете, което изисква много грижи и очаква резултатите от проверката, която се води срещу нея.

Илиева обеща след това да даде пресконференция по повод обвиненията срещу нея.

Заради скандалите около Калина Илиева в речника на българския политически живот навлезе думата "вкалинчване".

Първият скандал, в който се забърка бившата шефка на фонд Земеделие, е за представяне на фалшиви болнични за отсъствие от работа. Прекият й шеф министър Мирослав Найденов научи случайно за това, че Калина е всъщност бременна, а не тежко болна, за каквото се е представяла, включително и пред премиера Борисов.

Вторият скандал, който гръмна за Илиева, е по обвинението, че е представила  фалшива своя диплома от Германския институт по техника и икономика.

Проверката срещу бившата шефка на фонд "Земеделие" Калина Илиева се извършва в България, защото прокуратурата в Германия прекратила разследването за фалшивата й диплома . Тогава от държавното обвинения в Германия заявиха, че липсват доказателства, че деянието е извършено на територията на федералната република и че единствената пряка връзка с Германия е използването на името на Висшия институт по техника и икономика.

Десетки производители пък се оплакаха пред BNews, а и не само, от системен тормоз от действията на фонд "Земеделие"

по време на управлението на Калина Илиева. Според тях тя е предавала неоснователни сигнали на прокуратурата за тях, в резултат на което е блокирана работата им, не са получавали кредити от банки за своята дейност, както и субсидии.