Пакистан конкурира Австралия на пазара на експортна пшеница

Операторите на пазара на зърно в света, през последните седмици са в очакване на новини от Индия, по отношение на вдигане на забраната върху износа. Но не само Индия може да добави голяма част в обема на глобалния оборот на зърно. В последно време, все по-голям интерес у купувачите предизвиква мелничарската пшеница с  пакистански произход, впредвид ниската и цена.

 

Според прогнозите на анализаторите от Канадския съвет по пшеницата, Пакистан и Индия заедно, биха могли да попълнят предлагането на световния пазар с 8 милиона тона пшеница.

 

В момента пакистанската хлебна пшеница е една от най-евтините. Пакистан  поднови износа на пшеница на световния пазар през януари, след като анализатори изчислиха, че страната за трета поредна година получава рекордна реколта. Оттогава пакистанската пшеница създава сериозна конкуренция на австралийската, традиционни купувачи на която са страните от Югоизточна Азия. От януари, Пакистан продаде близо половин милион тона пшеница в Азия, Африка и Близкия изток.

 

Преди месец, пшеницата на Пакистан бе на стойност около  310-315 $ / тон C&F, и ако австралийската фуражна пшеница се продаваше за  325 $ / тон, то хлебната пшеница от Австралия струваше  420-425 $ / тон.

 

В този момент разликата между цената на пакистанското и австралийското зърно, макар и вече намалена, е все още голяма.

 

Спреда между пшеницата с произход Пакистан и Австралия е около  80 $. Независимо,  че качеството на пакистанската пшеница отстъпва на австралийската, мелничарите предпочитат по-евтината, според трейдърите.

 

ZarnoBorsa13 Май, 2011