Пакистан. Износа на пшеница достигна 1,251 милиона тона

Към края на май, експорта на пакистанска пшеница достигна 1,251 милиона тона на фона на очакваното напрежение при предлагането на пшеница на световния пазар, поради сушата в някои райони на Китай и САЩ, в съчетание с проливните дъждове в други области.

Правителството на Пакистан в началото на тази година взе решение за износ на пшеница в размер на 2 млн. тона, но новините за голяма реколта от зърно в Русия  оказаха натиск върху цените на пшеницата на световния пазар и те слязоха от 340 $  на  300 $ / тон. Въпреки това, последната прогноза на Министерството на земеделието на САЩ (USDA), отбелязва намаляване на световните запаси от пшеница за втора поредна година и това подкрепя цените.

В последно време, Пакистан е основен участник на световния експортен пазар, като страната завладя нетрадиционен за нея пазар, като Шри Ланка, Филипините, Индонезия, Малайзия и няколко африкански държави.

Износителите са твърдо убедени, че ако прогнозите на USDA се оправдаят, това ще помогне на Пакистан да увеличи износа на пшеница тази година и да получи значителна печалба в чуждестранна валута, на фона на покачващите се цени на пшеницата на световния пазар.

ZarnoBorsa08 Юни, 2011