Пакистанската пшеница изтласква австралийската от традиционните пазари

Австралийските износители на пшеница са силно притеснени от излизането на Пакистан на световния пазар. 

Австралийската пшеница губи конкурентоспособността си, заради  укрепването на националната валута. Цената за тон APW (австралийска пшеница премиум клас) е 380  $ / тон. А Пакистан предлага своята пшеница на по-приемлива цена от 300-310 $ / тон.

Пакистан започна да продава зърно на традиционните австралийски пазари - Индонезия, Малайзия, Бангладеш, ОАЕ и Танзания. Филипините също закупиха  две карго, общо за 59 хиляди тона хлебна пшеница. Според оценките на трейдърите, за последните няколко седмици, от страната вече са изнесени 200-300 хиляди тона пшеница.

Тази година, реколтата от пшеница в Пакистан се очаква да бъде 25 милиона тона. Вътрешното потребление е 22 млн. тона. Така че, за износ се предвижда да бъдат заделени около 3 милиона тона зърно.

Важно е да се отбележи, че през есента на тази година на световния пазар ще излязат и големите страни - износителки от черноморския басейн, които също трябва да се вклинят на пазара, където са загубили позиции. Това неминуемо ще стане с по – ниски цени от текущите пазарни.

 

ZarnoBorsa10 Май, 2011