Сините искат стратегически резерв от зърно

Синята коалиция предложи да се възстанови стратегическият резерв от зърно, с който да се гарантират потребностите на страната.

Лидерът на ДСБ Иван Костов и депутатът от СДС Михаил Михайлов внесоха промени за това в закона за съхранение и търговия със зърно.

В резерва трябва да бъдат съхранени 300 хил.тона хлебна пшеница и 250 хил.тона фуражна пшеница, които да се управляват от Държавната агенция „Държавен резерв и военновременни запаси”, поиска Костов.  Сините внасят поправките заради непрекъснатото повишаване на цената на хляба и зърното. Костов призова правителството да се намеси, защото има картелно споразумение за покачване на цената на хляба.

"Целите на този резерв трябва да бъдат да се гарантира стабилността на пазара на зърно и да се осигурява потребностите на страната при настъпване на събития с непреодолима сила – суша, пожари, голям недостиг на зърно", каза лидерът на ДСБ. "Синята коалиция" предлага правителството да приеме наредба, в която да се уредят видовете и качеството за зърното, което ще се съхранява както и как да бъде обновяван резервът.

„Записваме, че Министерският съвет осигурява средствата, които са необходими за попълване на стратегическия резерв и му даваме право да взема решения за обновяване на резерва и да регулира цените на зърното с цел предотвратяване на възможността за непазарното им покачване, каквато ние на практика считаме, че в момента се реализира", каза още Костов.

bnews27 Ян, 2011