Турция: двоен ръст на вноса на слънчогледово масло

По данни на Oil World, през октомври-септември 2010/11 Турция е внесла 403 хил. тона слънчогледово масло - два пъти повече от миналия сезон (194 хил. тона), като 291,5 хил. тона от вноса е от Украйна, което е три пъти повече от миналата година (100,8 хил.тона). На какво се дължи този факт?

 

 

Вътрешното потребление на слънчогледово масло в Турция се е увеличило през последната година със 174 хил. тона, но пък и производството на слънчогледово масло също се е увеличило с 67 хил. тона - до 663 хиляди тона. Също така, има и преходни запаси,  които възлизат на 119 хил. тона. Но все пак, Турция  двойно увеличава вноса на слънчогледово масло?

 

Увеличението на вноса се дължи на факта, че Турция се явява търговски посредник или логистичен център, чиито внос се диктува от търсенето от съседните страни. Една от характеристиките на външната политика на правителството на Турция е постоянно внимание към търговията, особено със съседните страни, включително Армения, Азербайджан, България, Грузия, Иран, Румъния, Русия, Украйна, Сирия, Гърция и .... Ирак.

 

Например, турският експорт на слънчогледово масло в Ирак, за периода януари-септември 2011 г. се увеличава с 2,4 пъти годишно - до 104,1 хиляди тона.

 

ZarnoBorsa14 Дек, 2011