Китай губи до 35% от пшеничната реколта

Световния зърнен пазар реагира на негативните новини от Китай. Министерството на земеделието на Китай обяви за възможна загубата на 35% от добива на зимна пшеница заради сушата в осем основни зърнопроизводителни провинции.

 Сушата е обхванала над 6,4 милиона хектара обработваема земя в страната. Тази информация повиши цените в Чикаго до максималното им ниво от  последните две години и половина.

Зимната пшеница на Поднебесната обикновено се събира през юни. Тази култура съставлява голяма част от общата зърнореколта на страната. През 2010 г са събрани 115,1 милиона тона  зимна пшеница, което съставлява 95% от общия обем на пшеница в Китай.

Сушата засегна китайския пазар. През януари 2010 г, пшеничното брашно в страната се е повишило с 8% в сравнение с ноември 2010 г. и 16 % в годишно изражение.

Китайското земеделско министерство указа на властите на засегнатите провинции да направят всичко възможно за напояване в сухите райони. Освен това се предлага да се предоставят на земеделските стопани торове на по-ниски цени или дори безплатно.

Някои пазарни анализатори предричат, че реалният ръст на есенниците ще започне към средата на март.

ZarnoBorsa10 Фев, 2011