Украйна: цената на слънчогледа продължава да пада

Според експерти, през последната седмица, покупните цени на слънчогледа в Украйна са намалели средно с около 450 укр. гривни/тон ( около 80 лв/т) – до около 620-630 лв/тон доставено. Участниците на пазара свързват този факт с евентуалното въвеждане на мито върху износа на слънчогледово масло от страната.

 

В средата на септември, Министерството на финансите на Украйна предложи да се въведе от 1 януари 2012 г мито върху износа на слънчогледово масло. Таксата може да е 5-10%. По този начин Министерството на финансите на Украйна възнамерява да повиши приходите в бюджета.

 

Експертите смятат, че налагането на мито върху износа слънчогледово масло ще доведе до изкуствено повишаване на експортната цена на украинското масло и ще го направи неконкурентоспособно, което ще доведе до загуби на чужди пазари и съответно намаляване на собственото  производство.

 

Въвеждането на експортните мита върху слънчогледовото масло, ще изиска съответно и увеличаване на експортното мито върху слънчогледа до 20%, за да се предотврати масов износ на слънчоглед от Украйна.

 

ZarnoBorsa26 Септ, 2011