Запасите от царевица в САЩ неумолимо се съкращават

Експерти на световния пазар на зърно започнаха да бият тревога след поредния доклад на американското министерство на земеделието, в който се упоменава за минимални запаси от царевица  в зърнохранилищата на страната.

Американски експерти предупреждават още за прогресиращо потребление на царевица, въпреки съкращаването на запасите до минимум .

Намаляването на запасите от царевица се дължи на активния износа на САЩ в сезон 2010/11 както и поради повишеното търсене от производителите на етанол. Обемът на царевица за производство на биогорива тази година се увеличава със 7,3% и е достигнал 4,9 милиарда бушела царевица /1 бушел царевица =39,36825 кг/.

Производството на "зелено гориво" за първите 5 месеца на 2010/11  е с 15 % повече  в сравнение с производството през същия период на миналата  година. За 2010/11 година износът на царевица от САЩ възлиза на 1.95 милиарда бушела  - с 37 милиона бушела по-малко от миналата година.

За фураж през тази година са отишли  60 милиона бушела повече от миналата година,а общо за фураж е използвана 5,2 милиарда бушела царевица.А износните планове и ангажименти на САЩ са за още 41 млн бушела царевица през тази година. Всички тези доставки ще бъдат осигурени от държавните запаси .

Въпреки активната търговия с царевица, потреблението на соя е намаляло драстично от средата на януари, както от страна на чуждестранните вносители,така и  за вътрешния пазар. Доставките от соя през последния месец намаляват с 11.6 %  в сравнение със същия период на миналата година.

ZarnoBorsa09 Фев, 2011