Аржентина: сеитбата на слънчогледа започна

В северната част на Аржентина, главно в провинцията Чако, темпа на сеитба на слънчогледа е много по-висок от миналата година.

 

Към 18 август 2011 г. в региона са засяти 1,7 милиона декара, при 300 хиляди декара година по-рано. Въпреки това, в последно време се наблюдава засушаване и много фермери са спрели сеитбата, в очакване на дъжд.

 

В основните региони, където се отглежда слънчоглед, сеитбата се извършва през септември и октомври.

 

Експертите от Зърнената борса в Буенос Айрес прогнозират, че посевите със слънчоглед реколта 2011/12 г ще се разшят със 7,5% до 18,6 милиона декара в Аржентина, в сравнение с предишния сезон.

 

Европейските анализатори обаче прогнозират, че площите в Аржентина ще са по-малко от 18,6 милиона декара, което се дължи на неотдавнашния спад в световните цени на слънчогледа. Очаква се, че през септември, тенденцията за намаляване на цената на слънчогледа ще се запази.

 

Експертите прогнозират, че през 2011/12 г производство на слънчоглед в Аржентина ще се понижи с 4,5% до 3,4 милиона тона, в сравнение с предходната година, но въпреки това запасите ще се увеличат със 7,1% до 910 хиляди тона.

 

Аржентина е втория по големина износител на слънчогледово масло, след Украйна.

 

Експертите на асоциацията на производителите на слънчоглед  Asagir очакват увеличение на посевите с 10%, благодарение на привлекателните цени.

 

Според прогнозите на USDA, производството на слънчогледово масло в Аржентина през  2011/12 г  ще бъде на нивото на предишния сезон - 1,26 милиона тона. Експорта също няма да се промени и ще е  950 хиляди тона.

 

ZarnoBorsa24 Авг, 2011