Китай ще увеличи с 50% вноса на царевица през 2011/12 - IGC

Въпреки неотдавнашното изявление на Министерството на земеделието на Китай, че целта на ръководството на страната е да задоволи със зърно собствено производство търсенето в страната, включително с пшеница и царевица, е много вероятно, през 2011 г. тези планове  да не се сбъднат.

 

 

Според прогнозата на Международния съвет по зърното (IGC), през 2011/12, Китай ще увеличи вноса на царевица с 50% - до 3 милиона тона, спрямо 1,7 милиона тона закупени през миналия сезон. Това е най-високото ниво на внос от 16 години насам. Отделни трейдъри дори прогнозират, че вноса на царевица в азиатската страна, през отчетния период, може да нарасне до 5 милиона тона.

 

 

Експертите от IGC отбелязват, че от началото на тази година, Китай вече е договорил за внос около 1,6 милиона тона царевица, а някои пазарни оператори дори твътдят, че азиатската страна е купила повече от 3 милиона тона. Като основна причина за значителното нарастване на покупките на царевица, анализаторите посочват увеличеното търсене от страна на производителите на фуражи, във връзка с рязкото увеличение на поголовието от свине.

 

 

Представители на IGC публикуваха своята юлска прогноза за експортния потенциал на американска царевица през сезон 2011/12 на 49 милиона тона (49,5 млн. тона през 2010/11) в резултат на нарасналото импортно търсене на царевица от Китай.

 

 

През последните месеци, китайското правителство активно се стреми да ограничи нарастването на цените на хранителните продукти на вътрешния пазар, като продава зърно и растителни масла от държавните резерви, но по-ниските  цени  увеличават потреблението, което пък води до нови покупки за попълване на резервите и в крайна сметка, нови инфлационни вълни.

 

ZarnoBorsa03 Авг, 2011