ЕС: повишена е прогнозата за производството на пшеница през настоящия сезон 2011/12

Европейската агенция  MARS не споделя мнението на тези евроскептици, които вярват, че последните (и все още продължаващи в някои региони) обилни валежи ще причинят спад в производството на пшеница. А точно тези валежи, които почти напълно спряха  завършващата жътва на пшеницата  във Франция и спряха в Германия, се превърнаха в двигател на растежа на цените през последните три дни.

 

Независимо от това обаче, експертите на агенция MARS, изхождайки от дъждовете, като благоприятно обстоятелство,  повишиха прогнозата за производството на пшеница в ЕС на 137,030 милиона тона. Средният добив на мека пшеница ще е 560 кг/дка (350 кг / дка в предишната прогноза на агенцията), който е 1,6% по-висок от добива през 2010 година и 1,1% над средния добив за пет сезона.

 

За Франция обаче, MARS допуска със 7,1% по-ниски добиви, в сравнение с 5-годишните средни показатели, до 657 кг/дка. За Германия прогнозата за  добива  нараства с 0,7% до 752 кг/дка.  

 

От MARS вярват, че фермерите от Франция, Германия, Великобритания и страните от Бенелюкс все още имат време да наваксат принудителната пауза в хода на жътвата.

 

MARS прогнозира царевичното производство в ЕС на 61,21 милиона тона при добив 695 кг/дка, или 3,5% над средното за 5 години.