Френската пшеница - не е конкурент на руската

Френската пшеница не е в състояние през сезон 2011/12  да се конкурира с руската на пазара на традиционното съперничество -  Средиземноморието. Това становище бе изразено от френския експерт Pierre Begoc от френската агенция Agritel.

 

Първо,  експортния потенциал на Франция през новия сезон е много по-малък в сравнение с 2010/11. Производството на пшеница, основното експортно перо на страната, намалява с 11,5% до 31,7 милиона тона (прогноза на Agritel). Преходните запаси се оказаха по-ниски, поради рекордния износ през миналия сезон. В резултат на това, страната ще бъде в състояние да изнесе само около 6 милиона тона пшеница (13 млн. тона през сезон 2010/11).

 

Второ, по-високото качество на френската пшеница, в сегшната конюнктура на  външните пазари, работи против нея. По думите на Pierre Begoc, Франция вече изпитва проблеми с пласмента на своята мека пшеница, тъй като страните - традиционни вносители, не показват намерение на сегашното ниво на цените да купуват  големи обеми от висококачествената френска пшеница.

 

ZarnoBorsa21 Юли, 2011