Дъждовете не спасиха реколтата в Германия

Зърнената реколта в Германия ще бъде 6% по-ниска от миналата година, смятат анализаторите на земеделската асоциация Deutsche Raiffeisenverband (DRV). Причина за намаляване на реколтата на един от най-големите зърнопроизводители на ЕС ще са неблагоприятните климатични условия. Сушата остави своите последици за зърното в Германия, въпреки дъждовете през юни.

 

Според прогнозата на организацията, през 2011 г. зърнената реколта в страната ще е 41,2 милиона тона. А през миналата година, производството е било 44 милиона тона зърно, пак по данни на DRV.

 

Въпреки това, обновената перспектива за реколтата е малко по-висока от тази, която анализаторите на организацията публикуваха през май. Според DRV, дъждовното  време през юни, дошло след продължилата от март до май пролетна суша,  до известна степен спаси положението.

 

В северната и източната части на  Германия се отбелязват големи щети причинени от сухото време, казват експертите на организацията.

 

Реколтата от рапица в страната ще бъде с 25% по-малка, в сравнение с предходната година, според DRV, и ще бъде около 4,3 милиона тона.

ZarnoBorsa20 Юли, 2011