IGC повиши перспективата за световното производство на зърно

Експерти от Международния съвет по зърното (IGC), в четвъртък, повишиха прогнозата си за световното производството на царевица с 15 милиона тона. Доклада на IGC излезе няколко часа преди публикуването на доклада на USDA, който много изненада трейдърите.

 

 Анализаторите на IGC предполагат, че производството на царевица ще бъде 858 милиона тона, а предишната им прогноза бе за 843 милиона тона. Миналата година, световната реколта от царевица бе с 33 милиона тона по-малко. Подобряването на перспективите за производство, анализаторите свързват с увеличение на добививите в САЩ и Китай.

 

Производството на пшеница в света, според анализаторите на IGC, може да достигне 666 милиона тона. Така че, като цяло, експертите повдигат перспективата за производството на зърно през 2011-2012 аграрна година на 1,81 милиарда тона, със 17 милиона тона повече от предната им прогноза.

 

За  увеличието на перспективите на производството, между другото, повлия и увеличеният в един момент обем на преходните запаси от пшеница в Русия, както и очакванията за богата реколта от царевица в САЩ, отбелязват от IGC . Очаква се също така, че специалистите в Китай ще повишат официалната прогноза за производството и  ще преразгледат към подобрение баланса на търсенето и предлагането.

 

Но въпреки по-оптимистичните прогнози за реколтата, от Международния съвет по зърното са уверени, че на световния пазар се очаква недостиг на зърно през следващата година. Причина ще е ръста на потребление на зърно до 1,82 милиарда тона: търсенето на фуражното зърно в Китай и Европа ще нарасне с 12 милиона тона.