Нестабилни времена очакват селскостопанските пазари

 

Климатичният феномен Ел Ниньо ще достигне своя пик през тази зима, като явлението ще започне да отслабва. Инвеститорите и земеделците вече се готвят за противоположното природно явление Ла Нинья, което може съществено да промени пазарите.

 

Синоптиците от Австралия и Япония прогнозират, че влиянието на Ел Ниньо върху климата ще отслабва през първата половина на 2016 година, защото температурата на водата по повърхността на Тихия океан се понижава. Настоящото явление Ел Ниньо се оказа най-силното от 1997 – 1998 година досега.

 

Затихването на Ел Ниньо често се съпровожда с противоположното явление – Ла Ниня, което засилва източните ветрове – пасати в централните и източни части на Тихия океан, което променя климата в целия свят. Валежите в някои части на САЩ и Южна Америка значително намаляват, а в Австралия, Индонезия и Централна Америка се увеличават.  По-голяма е и вероятността от тропически циклони в Тихия океан.

 

Смята се, че е по-вероятно Ла Нинья да предизвика ръст при цените на земеделските стоки чрез намаление на реколтите и спад на запасите, отколкото това да стори Ел Ниньо. 

 

Подобен беше случаят през 2012 г., когато в САЩ и Южна Америка валежите бяха под нормалните, а пазарите реагираха мигновено.

 

Силно явление Ла Ниня се очаква в края на 2016 г. и началото на 2017 година.