Strategie Grains: През следващата година реколтата от пшеница в ЕС ще се понижи до 144 млн. тона

 

За първи път през сезона Strategie Grains публикува прогноза за реколтата от зърнени култури в ЕС през 2016 година.

 

Реколтата от мека пшеница  ще се понижи до 143,6 млн. тона, което е с 6,4 млн. тона по-малко от текущата година. Спад на реколтата ще има за първи път от 2012 година. Площите с пшеница ще се понижат с 1 млн. декара до 240 млн. декара. Средният добив от пшеница ще се понижи с 20 кг/декар до 600 кг/декар.

 

Значително понижение на производството на пшеница се очаква във Франция и Великобритания. По-слаб ще бъде спадът на реколтата от пшеница в Германия, Румъния, Ирландия, Прибалтийските страни и Чехия. Ръст на реколтите ще има във Финландия, Полша и Испания.

 

Повишена е прогнозата за износа на пшеница от ЕС през текущия сезон. Експортът ще достигне 27,6 млн. тона, което е с 0,8 млн. тона повече от предходния месец и при износ от 32,5 млн. тона в предходния сезон.

 

Слабото евро и евтиният морски фрахт отварят нови пазари за европейската пшеница като Мексико и Индонезия. През последните седмици британската пшеница зае позиции на традиционни за украинската пшеница пазари – южните страни от ЕС. Това се случи, защото Великобритания сега предлага по-евтина пшеница.