Русия може да възобнови износа на зърно в началото на юли

Русия се завръща на световния пазар на зърно. Правителството е готово да вдигне ембаргото върху износа през юли, твърдят източници и чакат намаление на цените на международните борси с 15%. От забраната за износ на зърно страдаха не само  вносителите - страните от Азия и Северна Африка, но и руските компании.

Русия може да възобнови износа на пшеница в началото на юли. "Този въпрос се разглежда, и е много вероятно забраната за износ да бъде премахната," - казва източник от зърнения пазар, според  Газете.Ru”.


За вдигане на ембаргото отдавна настояват зърнопроизводители и търговци. Според източника,  фирмите са натрупали излишък от зърно и изпитват трудности при  съхранението му: "Ето защо е необходимо да се отмени забраната за износ."

Правителството на Русия забрани износа на зърно на 15 август миналата година ,  заради сушата, която унищожи почти една трета от реколтата на Русия - бяха събрани само 61 млн. тона зърно (през 2009 г. е 87,1 млн. тона).

За да се избегне дефицит и ръст на цените на зърното на вътрешния пазар, бе въведена забрана за износ - първоначално до 31 декември 2010 г., а след това - до 1 юли 2011 г.


Забраната не засяга само вносителите на руско зърно -  Азия и Северна Африка, но и руски компании. В началото на януари тази година  " Росинтерагросервис” и „Кубаньхлебопродукт" от групата компании РИАС (един от най-големите износители на зърно в Русия) са обявили несъстоятелност в Арбитражния съд на област Краснодар.   Дълговете им надвишават 13 милиарда рубли. От март, компанията е под наблюдение.


Възобновяването на износа на руско зърно ще доведе до намаляване на световните цени,  убеден е мениджъра на руска компания - износител. "Въведеното ембарго увеличи световните цени на зърното с около 20% - заяви източникът. - Завръщането на Русия на световния пазар ще ги намали примерно с около 15% ".