САЩ изместват Канада като най-голям доставчик на твърда пшеница в Италия

 

През текущия сезон Италия увеличава вноса на твърда пшеница от САЩ със 70% спрямо миналия сезон.

 

САЩ предлагат по-евтина твърда пшеница от Канада, която като правило е била най-големият доставчик в Италия. Реколтата от дурум в Канада пострада от сушата най-силно в провинциите Саскачеван и Алберта. Цената на американската пшеница с незабавна доставка от пристанища на Великите езера е 265 USD/тон, а от пристанища в Мексикански залив 280 – 300 USD/тон. Канадската пшеница е по-скъпа – 293 USD/тон при доставка от пристанища на река Свети Лаврейнтий.

 

Американците получиха част от пазара поради добрата реколта и отлично качество на пшеницата си. Според данни на USDA реколтата от твърда пшеница в САЩ нараства до петгодишен максимум, което е с над 50% повече от миналата МГ. Реколтата от твърда пшеница в Канада нараства само с 3,8% след ниски добиви и намалени площи.

 

Експортът на канадска твърда пшеница намалява от началото на текущия сезон с 28% спрямо същия период на миналата година, в т.ч. и за Италия с 40%.

 

Ръстът при покупките на твърда пшеница от италианските потребители е добра новина за фермерите в САЩ. Поради голямото предлагане на пшеница по света, USDA прогнозира, че показателят за САЩ ще бъде само 21,8 млн. тона, което е най-ниско ниво за последните 44 години.