Турция: Пазарът на растителни масла стагнира

 

През текущата година пазарът на растителни масла в Турция стагнира според анализатори от AgriPro.

 

Според експертите вътрешното потребление на масло на човек от населението в Турция ще нарасне само с 1% през 2015 година спрямо потреблението през 2014 година. През 2014 г. ръста е бил 14% спрямо потреблението през 2013 година. Причина за спада на ръста е намалелият поток от туристи и по-ниската покупателна способност на населението. Събитията през последните седмици допълнително ще депресират пазара.

 

Според данни на AgriPro вътрешното потребление на масла в Турция през 2014 – 2015 МГ е било 2 млн. тона, като при това се понижава вноса на палмово масло.

 

Натоварването на маслопреработвателните предприятия в Турсия сега е 51,8%, а преработвателите на рафинирано масло са натоварени на 64,4% от пълния им капацитет.

 

Търговци на зърно в Турция споделят мнение, че намаляващите ставки на морския фрахт ще увеличи вноса на зърно в страната, включително и от Канада. Направените няколко доставки дават основание да се твърди, че канадската пшеница удовлетворява мелничарите в Турция и вноса ще продължи.

 

В близките три години Турция ще продължи да увеличава вноса на суровини за производство на фуражи включително и на пшенични трици. През 2014 г. в Турция са произведени 18,0 млн. тона фураж, а през 2015 г. се очаква нивото да достигне 19,4 млн. тона. През 2014 г. вносът на суровини за производство на фуражи е бил 9,0 млн. тона, а през 2015 г. ще бъде 9,8 млн. тона. Сега Турция заема тринадесето място в списъка на най-големите производители на фуражи в света след Китай, САЩ и Бразилия.

ZarnoBorsa07 Дек, 2015