Китай: Покупната цена на царевицата ще бъде понижена с нови 10%

 

Правителството на Китай планира отново да понижи цената, на която купува царевица за държавния фонд. Покупната цена през новия сезон ще бъде понижена с нови 10% спрямо текущия сезон до 282 USD/тон.

 

По-ниската вътрешна цена на царевицата ще съкрати необходимостта от внос на царевица и други фуражни култури като сорго, ечемик и DDGS през 2016 – 2017 МГ. Очаква се вносът на царевица да се понижи като минимум с 50%.

 

С цел поддържане на фуражните заводи в страната, правителството може да въведе субсидия за транспортиране на царевица от районите, където се отглежда културата – североизточните части на страната до южните, където основно се преработва.

 

Смята се, че цената от 282 USD/тон е в горния край на допустимия диапазон, където потреблението на местна царевица е по-изгодно от покупката на вносна такава. При това положение производството на царевица в Китай ще бъде поставено на пазарна основа. Вероятно част от производителите ще се откажат от засяването на тази култура за сметка на други такива – например соя. Международните зърнени пазари ще се лишат от голям вносител на царевица, сорго и DDGS. Ще пострадат най-вече фермерите в Бразилия, САЩ и Украйна.

ZarnoBorsa30 Ноемв, 2015