Страните от Черноморски регион са водещи при производството на слънчоглед и експорта на слънчогледово масло в света

 

Страните от Черноморски регион (Украйна, Русия и Казахстан) обезпечават половината от световното производство на слънчоглед в света. През последните години делът на маслените култури (слънчоглед, соя и рапица), произведени в Черноморски регион, е на ниво 7% спрямо световното производство на маслени култури, а експортът им на ниво 3%.

 

Лидер по експорт на маслени култури в региона е Украйна. Основен дял при експорта от Украйна и Русия заемат соята и рапицата, а слънчогледът се преработва от самите производителки.

 

При експорта на слънчогледово масло в света тези три страни заемат над 70% дял в света. Украйна е лидер в региона и света по този показател, следвана от Русия.

 

Ако искаме картината да е пълна, към групата на Украйна, Русия и Казахстан трябва да прибавим Румъния и България. Тогава ще се получи така, че в останалите страни по света почти не се произвежда слънчоглед или преработва слънчогледово масло.

 

През последните години се наблюдава тенденция за ръст цените на слънчогледа дори при спад цените на останалите растителни масла и суровия петрол. Въпреки добрата рентабилност на процеса, в света не нараства производството на културата поради климатични ограничения. Други по-големи производители на слънчоглед са Аржентина и Франция.

ZarnoBorsa20 Ноемв, 2015