Украйнския парламент / Върховната Рада / прие закон за износни мита за зърно

Върховната Рада на Украйна на 19 май, прие на второ четене и като цяло закон за изменение за данъчното облагане в Украйна и одобрение на ставките при износно мито за някои видове зърнени култури.

Законопроекта се очаква да установи временни комбинирани износни мита за пшеница, ечемик и царевица.

По-конкретно, проектът предвижда до 1 януари 2012 г., установяване на износно мито за пшеница и смес от пшеница и ръж (лимец) - 9%, но не по-малко от 17 евро / тон; ечемик - 14%, но не по-малко 23 евро / тон; царевица - 12%, но не по-малко от 20 евро на тон.

След подписването от президента законът ще влезе в сила от 1 число на месеца, следващ месеца, в който е публикуван.

След влизането в сила на закона правителството ше премахне квотите за износ на зърно, тъй като тези две мерки не могат да работят едновременно.

       

 Министерството на аграрната политика и храните на Украйна е за  запазването на сегашния режим при износа на слънчоглед, който предвижда годишен спад на митото при износа с 1% - до 10%.


" Ежегодното намаляване на митото до 10% е напълно приемливо, а ние ще се придържаме към тази позиция", - каза вчера първия заместник-министър на аграрната политика и храните Николай Безуглий по време на пресконференция в Киев. Според него, безмитен износ на слънчоглед е преждевременна стъпка.

Напомняме,  че Европейския съюз в рамките на преговорите за създаване на зона за  свободна търговия, настоява за премахването на украинските експортни мита за слънчогледово семе.

От 1 януари 2007 година, експортното мито върху слънчогледово семе всяка година намалява с 1 процентен пункт до 10%. От 1 януари 2011 г. износното мито за слънчоглед е 11% от митническата стойност.

 

ZarnoBorsa20 Май, 2011