Ще прибере ли Бразилия 100 млн. тона соя ?

 

Редица анализатори по света, включително и USDA оценяват бразилската реколта от соя на рекордно високо ниво от 100 млн. тона. Официалната оценка е на ниво от 101,9 млн. тона.

 

Посевната кампания на соя в Бразилия се забавя поради сухото време в централните части на страната. През последните 10 дена в региона паднаха добри валежи, което подобри обстановката. Аташето на USDA в Бразилия изрази опасения, че това едва ли ще окаже достатъчна подкрепа за успешното развитие на посевите, като реколтата би била 98,5 млн. тона. Оптималните срокове на сеитба в щата Мато Гросо започват от средата на септември. Фермерите в западните части на щата изостават със сеитбата с 15% от средното петгодишно ниво от 38%. Темповете на сеитба ще бъдат най-бавните за последните пет години. В редица райони валежите не са достатъчни за поникването на посевите.

 

Изглежда картината е смесена. Описаните проблеми обаче не водят до слаба реколта, а малко под новия очакван рекорд от над 100 млн. тона, а именно 98,5 млн. тона. Дори и по-ниският резултат е отличен. 

ZarnoBorsa10 Ноемв, 2015