Пшеницата поскъпва, заради песимистичните оценки

Търговската сесия в сряда на агрокотировките на Чикагската борса приключи със значителни увеличения. Ръстът на пшеничните фючърси в сряда е толкова рязък, колкото е намалението на прогнозите за производството.

 

В северните районите на Великите равнини проливните дъждове продължават да възпрепятстват сеитбата, а в южните части на равнините пшеницата страда от суша.

 

 

Цената на царевица на CBOT  рязко нарасна в сряда. Все още, на настроението на участниците в сектора, основно влияние оказва времето. Твърде висока влажност забавя сеитбата и заплашва с намаляване на производството.

 

Анализаторите от Linn Group  дадоха по-негативна оценка за сеитбата от американското министерство на земеделието. Много фермери обръщат на друга култура вместо царевица, тъй като царевичните посеви няма да могат да се развият в оптималния срок.

 

"В много щати, изтичат последните срокове за засяване" - каза John Roach, шеф на Roach Ag Marketing.

 

Западна Европа също изпитва негативни последици от твърде дългото засушаване и високите температури. "Сега имаме потвърждение, че реколтата в Европа ще стане още по-малка" - каза Mike Zuzolo, шеф на Global Commodity Analytics & Consulting .

 

Търговската сесия на пшеничните котировки в Европа завършиха  на 3-месечен максимум. Много аналитични агенции намаляват прогнозите си за  реколтата във Франция.

 

Например,  Strategie Grains, заради сушата  дадоха по-песимистична оценка  за производството на пшеница във Франция. Сега, експертите на агенцията оценяват бъдещата реколта на 35 милиона тона, при миналогодишно ниво от 35,6 милиона тона. Агенция Agritel също намали прогнозата си за сезон 2011-2012 г. с обяснението, че недостатъчните валежи във Франция ще са причина за намаление на добивите.