Китай: В следващите пет години вносът на зърно ще нараства

 

Китай планира да увеличи вноса на зърно в периода 2016 – 2020 години, а не да увеличава вътрешното производство, според прогноза на МЗ на страната.

 

През последните 11 години вътрешното производство на зърно непрекъснато нараства. Сега приоритетите са за стабилизиране на производството и повишаване качеството на продукцията.

 

Потреблението на зърно в страната през 2014 г. е било 600 млн. тона, а се очаква през 2020 г. да достигне 700 млн. тона. Разликата от 100 млн. тона ще бъде обезпечена от внос. 

 

Принципът за самообезпечаване ще бъде валиден само за културите пшеница и ориз. От внос ще се удовлетворява търсенето на фуражни култури.

 

Експерти свързват промените в политиката с преоценка на наличните природни ресурси и екологията. С прилагането на новата политика ще се постигне по-малко използване на торове и препарати в земеделието.

 

През следващите години се очаква да се увеличи вноса на соя, царевица и мляко. Ръстът при вноса на соя ще позволи площите са се използват за производство на пшеница и ориз. Голям внос на ориз е малко вероятен. В света няма много страни, които да произвеждат и изнасят значителни количества ориз. Едно излизане на Китай на пазара като голям купувач веднага ще повиши цените.

 

Китай създава специална логистична служба съвместно с голямата зърнена компания COFCO, която ще осъществява доставките на зърно от Латинска Америка. Очаква се ежегодно доставките да достигат 3,5 млн. тона.

ZarnoBorsa28 Окт, 2015