Goldman Sachs прогнозира нов срив при цената на петрола

 

Цената на суровия петрол може отново да се понижи вследствие пониженото търсене от страна на преработвателите, според прогноза на Goldman Sachs. Сигнал за това ще бъде недостигът на складове за съхранение на суровината.

 

Запасите от нефтени продукти в САЩ и Европа и обемът на преработвания петрол са на исторически максимуми, като в същото време свободните нефтохранилища са много много малко. Ситуацията се усложнява от скромния ръст на търсенето на петролни продукти (особено бензин) и увеличението на доставките.

 

Ситуацията напомня тази от 1998 г. и 2009 г., когато складовете за съхранение на нефт бяха препълнени, а цената на петрола силно се понижи.  

 

Добивът на петрол в настоящия момент съществено превишава търсенето му и едва ли през 2016 г. ще се постигне равновесие.

 

През март 2015 г. запасите от суров петрол в САЩ са достигнали най-високото си ниво за последните 80 години, а складовете са били запълнени на 70%. В Япония свободните складови мощности са били под 20% от общия капацитет, а в Европа в най-добрия случай – максимум 10%.