Соята я очаква период на турболентност

 

Последните данни потвърждават очакванията за рекордно производство на соя в САЩ и в света като цяло. При това активният износ на соя от САЩ не позволява да се очаква съществено понижение на цената на продукта.

 

Соевите фючърси достигат сезонен минимум (като цена) като правило през октомври – ноември след приключването на жътвената кампания. Сега цената упорито отказва да се понижава още при отчитането на вече силния експорт.

 

Обновената прогноза на USDA практически не променя структурата на баланса на соята в света. Незначително е повишена прогнозата за производството през 2015 – 2016 МГ с +0,88 млн. тона до 320,49 млн. тона. В САЩ производството е намалено с -1,29 млн. тона до 105,81 млн. тона след спад на посевните площи. Перспективите за производството в Бразилия е повишена с +3,0 млн. тона до 100 млн. тона. Потреблението и експортът са без промяна през изминалия месец. Прогнозата за експорта на соя от САЩ е понижена с 1,36 млн. тона до 45,59 млн. тона, като с почти същото количество соя е повишена прогнозата за износа от Бразилия. Крайните запаси от соя в света са повишени с 0,16 млн. тона до 85,14 млн. тона – без съществена промяна.

 

Експортните продажби на соя от САЩ се активизираха през последните пет седмици. За този период от страната са изнесени 2,34 млн. тона соя, което е значително повече от тези през последните две години. При това цената на соята на физическия пазар в САЩ е на нивото на соята от Бразилия и Аржентина. Това не дава основание да се смята, че трендът на понижение ще продължи.

 

Традиционно най-голям купувач на соя от САЩ е Китай. През 2014 – 2015 МГ в Китай са внесени 78,3 млн. тона соя (+11% спрямо 2013 – 2014 МГ). През първите девет месеца на 2015 г. вносът на соя в Китай достига 59,65 млн. тона (+13%). Високото ниво на внос повишава вътрешните запаси от соя в Китай с 13% спрямо предходната година. Основното потребление на соя в Китай е свързано с изхранването на свине със соев шрот. Спадът на икономическата активност в Китай предизвика през миналата година рязко намаление на стадото от свине. Този факт поставя под въпрос бъдещото нарастване на импорта на соя в страната. Въпреки всичко, засега темповете на износ на соя от САЩ са удовлетворителни.   

 

През последните две седмици играчите на стоковите борси заемат позиции, при които се очаква ръст на цената на соята, а не спад. Несъмнено цената има ограничен потенциал за ръст вследствие на големите запаси. Текущият силен износ на соя от САЩ на тези ценови нива говори за интерес от страна на потребителите. През следващите месеци може да се очаква стабилизация на цената на соята в Чикаго около ниво 9,0 USD/бушел.