Запасите от зърно в Украйна превишават миналогодишните, износът незабавно трябва да се освободи – зоват от Украинската аграрна конфедера

Според статистиката на Украйна, запасите от зърно в преработвателните и селскостопански предприятия, към 1 май тази година, са 8,3 милиона тона, като са  почти 8%, или 0,6 милиона тона по-високи от съответните запаси към 1 май 2010 г., когато нямаше ограничения при износа.

 

През май-юни 2010 г. от Украйна са били изнесени около 1,8 милиона тона зърно, в това число по 0,7 милиона тона пшеница и ечемик, както и 0,4 милиона тона царевица. При такъв износ през май-юни, преходните  запаси от зърно в тези предприятия към 1 юли 2010, са били около 5 милиона тона. Това съобщиха от информационния център на Украинската аграрна конфедерация.

 

Следва да се отбележи, че няма причина да се смята, че ако се вдигнат ограниченията за износ на зърно, обемът на износа към края на този сезон, ще надвиши този от миналата година, което означава, че при почти постоянно вътрешно потребление на  зърно, не би трябвало да има притеснения за преходните запаси от зърно за тази година.

 

"Така че, ние трябва незабавно, без отлагане, да отменим забраната за износ на пшеница и ечемик, което е крайно необходимо за освобождаване на вместимости за съхранение и за подготовка на складовете за приемане на зърно от нова реколта, както и да се създаде възможност на зърнопроизводителите да продадат излишъка от зърно, особено царевица и пшеница, и да получат средства за приключване на сеитбата и за организиране на жътвената кампания на 2011 г. ", - констатира изпълнителният директор на УАК Сергей Стоянов.

 

ZarnoBorsa18 Май, 2011