Индия увеличава вноса на пшеница

 

През текущата финансова година индийските преработватели на пшеница са внесли 420 000 тона от културата, като в същото време държавните компании на Индия имат запаси над необходимото. Направеният внос е най-големият от 2010 г. досега. Доставките се правят основно от Австралия в южния щат Тамиланд. Ръстът на вноса е свързан с лошото качество на индийската пшеница вследствие многото валежи в процеса на вегетация.

 

Основните райони за отглеждане на пшеница са северните части на страната. Мелничарските предприятия се намират в южните части, като вносът е много по-лесно и евтино осъществим от доставките на родна пшеница. Експортните цени на австралийската пшеница са 260 – 265 USD/тон, които са по-ниски от цените на индийската пшеница.

 

Запасите от пшеница, с които сега разполагат държавните компании в Индия доста превишават необходимото количество за изхранване на населението. Към 01.09.2015 г. запасите в Продоволствената корпорация на Индия FCI са били 34,4 млн. тона. От тях 28 млн. тона са били закупени от фермерите през периода април – юни. Голяма част от пшеницата, доставена в държавния фонд има понижено качество. Според оценка на FCI, запасите са с 8 – 10 млн. тона над необходимите.

 

С цел повишаване потреблението на родна пшеница и намаляване на запасите, през август правителството наложи 10% импортно мито на пшеницата, което ще бъде валидно до март 2016 година. Въпреки това през август в страната са внесени над 120 000 тона пшеница. Очаква се, че през следващите месеци вносът ще нараства.

ZarnoBorsa05 Окт, 2015