Черноморският регион се ориентира към преработка на слънчоглед

 

След Украйна и Русия, Румъния и България с високи темпове увеличават преработката на слънчоглед. Предвид увеличаващото се производство на културата в двете страни, потенциалът за ръст и на преработката остава висок. Съществува и добър потенциал за ръст на добивите от културата - особено за Румъния.

 

Чуждите инвестиции в преработвателния сектор създават условия за преработка на над 70% от реколтата. Мощностите в страната са за преработка на 1 - 1,1 млн. тона слънчоглед.

 

Високото търсене от страна на румънските преработватели не може да не радва фермерите в страната, за които отглеждането на културата носи добри печалби. Търсенето от страна на преработвателите повишава цената на културата, а през последните три сезона се наблюдава спад на износа на слънчоглед.

 

Същата тенденция се наблюдава и на българския пазар. Освен това България е и голям доставчик на слънчоглед в Европа - основно за Холандия, Португалия, Франция.

 

Очакванията са големите вносители на слънчоглед от България да останат без достатъчно суровина за натоварване на мощностите си.

ZarnoBorsa14 Септ, 2015