Зърнопроизводителите в Русия загубиха 3 милиарда щатски долара, заради ембаргото върху износа на пшеница

През сезона, заради ембаргото, руските фермери не спечелиха нищо: вътрешното търсене не е достатъчно да поеме предлаганото зърно - на пазара се натрупаха значителни остатъци, а вътрешните цени не са достатъчни, за да покрият разходите на земеделските производители, пише руското списание „Експерт”.

 

"Продължаването на забраната за износ през новия сезон ще доведе до по-нататъшната деградация на сектора," - казват фермерите.

 

Загубата на зърнената индустрия в резултат на забраната за износ се оценява на милиарди долари. Ако опростим нещата и непродадените количества за около 10 милиона тона, умножим по  300 $ - средната цена за тон пшеница на световния пазар, се получава загуба от 3 млрд. долара, изчисляват от списание „Експерт”. Отрасъла не получи това пазарно финансиране с тази сума,  това значи, че е загубил от своето развитие.

 

В същото време, за отмяна на ембаргото на зърно, руското правителство се ангажира не по-рано от есента на тази година, и то само при условие, че зърнореколтата в Русия  възлезе на около 82 -85 милиона тона.

 

ZarnoBorsa17 Май, 2011