Аржентина: Наводненията са унищожили 2,3% от пшеничните посеви

 

В Аржентина втора седмица времето е хубаво за работа на полето. Според данни на Зърнената борса в Буенос Айрес, нивото на водата в наводнените райони се понижава.

 

Последните данни сочат, че посевите с пшеница са унищожени на 850 000 декара или 2,3% от площите. Най-много са пострадалите площи в района на Буенос Айрес.

 

В северните части на страната посевите се намират в добро състояние. В провинциите Санта Фе, Кордоба и Ентре Риос се пристъпва към жътва.

 

Природното явление Ел Ниньо се усилва според данни на Австралийската метеорологична служба. Очаква се пикът да бъде достигнат през следващите месеци. Индексът SOI сега е на ниво -20,4. Продължително поддържане на стойности под -7 означава развитие на Ел Ниньо. При стойност в рамките на -7+7 - неутрално положение. Над +7 - Ла Нинья.

 

Според последната прогноза на Oil World, през 2015 г. производството на соево масло в Аржентина ще достигне 7,9 млн. тона, което значително ще превиши резултата от 2014 г. - 7,1 млн. тона.

 

Отбелязва се, че увеличеното производство на продукта ще повиши и износа до 5,7 млн. тона (4,1). Очаква се намалено вътрешно потребление на соево масло до 2,1 млн. тона (2,84), в това чисто и от биодизелната промишленост - 1,83 млн. тона (2,58).

ZarnoBorsa07 Септ, 2015