Китай: През 2017г. ще се извърши преход към пазарно ценообразуване при царевицата

 

Правителството на Китай може да промени спорната политика за поддържане на фермерите чрез цената на царевицата.

Сега правителството закупува царевица от производителите по завишени цени, доста над пазарните. Според официални данни покупките в държавния фонд са за около 1/3 от царевичната реколта в Китай. Поради високите цени се получават сериозни затруднения при реализацията на царевицата, като потребителите използват всякакви възможности за покупка на вносна царевица или други фуражни зърна, които са по-евтини.

Според данни на Shanghai JC Intelligence Co Ltd, през 2017 г. правителството планира да премине от твърди цени към пазарно формиране на стойността на царевицата.

 

Промените ще стартират в началото на следващата кампания по изкупуване на царевица, която започва през октомври 2016 година. През 2014 г. държавната цена на царевицата е била 297 USD/тон, като се очаква тя да се понижи с 20%. Този спад на цената ще създаде проблеми на фермерите в североизточните части на Китай, където се произвежда около 40% от цялата царевична реколта.

 

Вследствие понижението при цената на царевицата, вносът на фуражно зърно се очаква да намалее с 30% от 30 млн. тона на 20 млн. тона.

 

Реално спадът ще доведе до това, че цената на вносната и родната царевица ще се изравнят на входа на фуражен завод по крайбрежието на страната. Светът ще се лиши от 10 млн. тона търсене, което ще се задоволява от Китай. Предполагам фермерите ще могат да разчитат на субсидии, примерно за обработвана площ, което да замени настоящата схема, която изигра ролята си за повишаване на производството и то в кратки срокове. Излиза, че при висока цена производството няма предел - Китай го доказа. Няма ограничени ресурси, няма проблеми с бюрокрация, няма нищо - само океан от царевица !!!

ZarnoBorsa20 Авг, 2015