Австралийската пшеница губи пазар в Индонезия под натиска на черноморската пшеница

 

Австралия губи пазарен дял на пшеничния пазар в Индонезия. Индонезия е вторият по големина световен вносител на пшеница след Египет. Австралийската пшеница е имала висока конкурентоспособност на този пазар благодарение на ниските транспортни разходи, надеждните доставки и доброто и качество. Около 60% от вноса на пшеница в Индонезия е от Австралия.

 

През последните години черноморската пшеница активно изтласква от Индонезия австралийската пшеница. Благодарение на добрите реколти и ниските цени на морския фрахт, Русия и Украйна могат да доставят евтина пшеница. Конкурентоспособността на австралийската пшеница страда от по-големите производствени разходи и извозването й с железопътен транспорт. Според оценка на Раробанк, през 2014 г. разходите за производство на тон пшеница в Австралия са били 150 USD/тон и са едни от най-високите в света.

 

Преди време Австралия загуби пазарите в Близкия Изток. Сега се сблъсква със силна конкуренция на традиционен за нея пазар - Азия.

 

Сега е по-евтино да доставиш тон пшеница от Одеса в Индонезия отколкото от Австралия. Разходите за извозване на пшеница от 370 км в щата Виктория се равняват на този за транспортиране от Украйна до Индонезия.

 

Черноморската пшеница се предлага с цена 210 USD/тон, което е с 30 USD/тон по-малко от австралийската.

ZarnoBorsa05 Авг, 2015