Китай може да се откаже от покупка на украинско рапично масло

 

През 2015 – 2016 МГ Китай завършва програмата за поддръжка на местните фермери, която стартира през 2009 година. В рамките на тази програма държавата закупуваше рапица от местните фермери по цени доста над международните. След това рапицата се преработваше, шротът продаваше, а маслото се съхраняваше в държавните запаси. Според различни оценки, в държавните резерви на Китай има около 6 млн. тона рапично масло. Очаква се обаче през новия сезон правителството да продаде около 600 000 тона рапично масло от резервите, което съществено ще понижи потребността от внос на рапица или рапично масло в страната.

 

През 2014 – 2015 МГ Китай донякъде измести ЕС като основен клиент на украинското рапично масло с дял от 36% от експорта.

 

През 2015 – 2016 МГ Украйна продължава да увеличава преработката на рапица, но при промените в Китай може да има проблеми с реализацията на маслото.

 

Очаква се през новия сезон украинското рапично масло да се насочи предимно към ЕС и Беларус, където реколтите от културата са слаби.

ZarnoBorsa03 Авг, 2015