Вносът на сорго в Китай ще се понижи с 1/3

 

През 2015 – 2016 МГ доставките на сорго в Китай ще се понижат с 30% спрямо 2014 – 2015 МГ.

 

Китайските вносители не закупуват сорго от новата реколта в очакване правителството да понижи цената на царевицата на вътрешния пазар, която сега е с над 30% над световната. Правителството ограничава вноса чрез квоти. Така фуражните заводи са принудени да търсят други култури, от които да произвеждат фуражи. Основен доставчик на сорго в Китай е САЩ.

 

Понижение на покупните цени се очаква през септември, като успоредно с това ще се въведат субсидии за железопътен транспорт. При тези мерки цената на царевицата в Китай ще стане конкурентна на соргото.

 

Спадът на интереса към американското сорго се дължи и на повишената му цена до 270 USD/тон за последния месец (цена C&F + данъци за внос). Поради високите цени на соргото купувачите се насочиха към ечемика. Цената на австралийския, канадския и френски ечемик сега е около 240 USD/тон C&F. Украинският ечемик е още по-евтин 210 USD/тон C&F.

 

Тези промени ще променят пазарите на сорго и ечемик през следващите месеци. Търсенето им в света ще намалее, което ще се отрази на цената. Предполагам, че ще е добре ечемика да се продаде при всеки близък връх на цената му.

ZarnoBorsa17 Юли, 2015