До края на годината Иран ще внесе 1,5 - 2,0 млн. тона пшеница

 

До края на текущата китайска година (19.03.2016 г.) Иран ще закупи от международните пазари 1,5 - 2,0 млн. тона пшеница. Благодарение на по-голямата собствена реколта от пшеница, потребността от внос ще бъде много по-малка от миналата година, когато са били импортирани над 6 млн. тона пшеница.

 

Според оценка на МЗ на Иран, вътрешното потребление на пшеница ще бъде 11 млн. тона, в т.ч. 9 млн. тона за производство на хляб и 2 млн. тона за макарони.

 

Около 7,7 млн. тона мелничарска пшеница се планира да бъдат закупени от ирански производители и до 2 млн. тона от внос. Доставчиците на пшеница могат да бъдат Русия, Казахстан, Германия, Австралия и Канада.

 

От началото на текущата кампания по закупуване на пшеница са сключени договори за доставка на 3 млн. тона пшеница от ирански производители.

 

Иран е един от големите световни вносители на мелничарска пшеница. Преди две години страната сама се обезпечаваше с тази култура, но периодът се оказа кратък. Площите с пшеница в Иран ще се редуцират през следващите 10 години до 9 млн. декара. Освободените площи ще бъдат заети от рапица.

ZarnoBorsa23 Юни, 2015