Сушата погубва зърнената реколта в Германия

 

Дефицитът на влага в някои области на Германия застрашава новата зърнена реколта според прогноза на СМИ.

 

В Бавария количеството на валежите  през април – началото на юни са много под средното ниво. Най-силно от сушата са пострадали посевите от пшеница. Добивите и качеството на пшеницата ще е под очакванията, а значителна част от реколтата ще бъде с фуражно качество. На посевите от ечемик, царевица и овес сега е необходима достатъчно количество влага, която липсва.

 

В провинция Гессен, най-силно от сушата е пострадала пшеницата, като някои фермери ще загубят до 50% от реколтата си.

 

Недостатъчните валежи през май – юни в провинция Саксония – Анхалт ще задълбочи недостига на влага след сухата зима. В случай, че скоро няма валежи, ситуацията още ще се влоши, а добивите от пшеница ще бъдат далеч под миналогодишните – 900 кг/декар. В много райони добивите ще бъдат с ¼ по-ниски от тези през текущия сезон.

 

Валежите преминали в Долна Саксония и Северен Рейн Вестфалия не са могли съществено да подобрят състоянието на посевите след продължителната суша. Посевите от ечемик също силно са пострадали от сушата. До някъде ръжта се е запазила с малки поражения.

 

Департамента по статистика на Германия е публикувал уточнена прогноза за площите засети със зърнени култури в страната от реколта 2015 година. Площите засети със зимна пшеница са 32,53 млн. декара (+3% спрямо 2014г), с пролетна пшеница 0,57 млн. декара (+0,6%), с ръж 6,25 млн. декара (-0,7%), със зимен ечемик 12,67 млн. декара (+3,2%), с пролетен ечемик 3,66 млн. декара (+5,8%), с царевица за зърно 4,82 млн. декара (+0,2%), с тритикале 4,17 млн. декара (-0,3%), със зимна рапица 13,02 млн. декара (-6,4%).

ZarnoBorsa18 Юни, 2015