Китай ще прибере добра реколта от зърно въпреки Ел Ниньо

 

В северната част на Китай се провежда жътвата на пшеницата от новата реколта. В основните райони, където се отглежда пшеница (провинция Хенан и Анхой), кампанията почти е приключила. В разгара си е кампанията в Шандун и Хебей.

 

Благодарение на своевременните валежи, реколтата от пшеница в провинция Хенан (най-големият производител) ще бъде висока. През миналата година тя е била 33 млн. тона.

 

Реколтата от късни пролетни култури  - царевица на север и ориз на юг може да пострадат от неблагоприятните условия предизвикани от Ел Ниньо.

 

Според прогноза на Националния климатичен център на Китай, Ел Ниньо ще продължи до есента. В резултата на явлението валежите в южните и източни райони на страната през летните месеци ще бъдат по-големи от нормалното, а в северните ще има суша.

 

Производството на зърно в Китай непрекъснато се увеличава от 2004 година до сега. През миналата година в страната са прибрани 607,1 млн. тона зърно, а през тази се очаква реколта над 550 млн. тона.

 

Правителството на Китай е обявило намерения за модернизация на складовете за зърно в цялата страна с цел обезпечаване продоволствената безопасност на населението. Задачата е до 2020г да бъдат модернизирани всички складове за съхранение на зърно на открито и тази практика да бъде преустановена. Към края на 2015г се очаква завършването на нови складове с капацитет 50 млн. тона зърно.

ZarnoBorsa16 Юни, 2015