Египет: Запасите от пшеница ще са достатъчни до края на годината

 

В държавния фонд на Египет има натрупани достатъчно запаси от пшеница, достатъчни за удовлетворяване на вътрешното търсене до началото на следващата година.

 

През текущия сезон GASC е закупила 5,055 млн. тона от международните пазари. От вътрешния пазар са закупени 5,3 млн. тона пшеница, което е много над първоначално планираното.

 

През декември 2014г Египет сключи договор с Blumberg Grain (специализирана в системите за съхранение на зърно) за модернизация на зърнохранилищата за пшеница в страната на стойност 28 мил. USD. На първия етап ще се проведе модернизация на 105 площадки. Реконструкцията ще намали загубите при съхранение до 5% от настоящите около 40% при съхраняване на открито. Реализацията на първи етап ще позволи спестяване на 200 мил. USD годишно от разходи по покупка на зърно.

 

На втори етап ще бъдат модернизирани още 207 открити площадки.

 

Модернизацията ще включва процеси по очистване, сушене, сортиране и разфасоване на зърното. Модернизираните мощности ще бъдат за обработване на 3,7 млн. тона зърно годишно, а при едновременно съхраняване – на 750 000 тона.

ZarnoBorsa16 Юни, 2015