ABARE намалява прогнозата си за реколтата от пшеница и рапица в Австралия

 

Австралийското бюро по селскостопански ресурси и икономика ABARE намалява прогнозата си за реколтата от пшеница и канола в Австралия през сезон 2015 – 2016 МГ поради възможния недостиг на влага вследствие на Ел Ниньо. Перспективите пред реколтата от ечемик се подобряват.

 

Сега в страната продължава сеитбата на зимните зърнени култури. Природните условия в началото на кампанията са благоприятни. Количеството на валежите е нормално в много зърнопроизводителни райони.

 

Според прогноза на Австралийската метеорологично бюро, през периода юни - август валежите ще бъдат над нормата в Западна Австралия и по-малко в Куинсланд и Нов Южен Уелс. В щатите Виктория и Южна Австралия, валежите ще бъдат около нормата.

 

Набиращото сила природно явление Ел Ниньо може рязко да понижи количеството валежи в източните части на страната. Прогнозата за влиянието на валежите върху реколтата е доста сложно, защото обемът й зависи преди всичко от навременните валежи, а не толкова от обема им през сезона.

 

Площите с пшеница от реколта 2016 г. в страната ще достигнат 137,9 млн. декара, което е с 1 млн. декара по-малко от предходната прогноза. Причина за редукцията е ниската цена на пшеницата.

 

С канола ще бъдат засети 23,6 млн. декара (-4 млн. декара спрямо предходната прогноза). Освободените от канола площи ще бъдат заети от по-рентабилните ечемик и зърненобобови култури.

 

Реколтата от пшеница ще се понижи до 23,6 млн. тона при предходна прогноза от 24,4 млн. тона.

 

Реколтата от канола ще бъде 2,96 млн. тона (-0,3).

 

Реколтата от ечемик ще се увеличи до 8,25 млн. тона.

 

През 2014 – 2015 МГ реколтата от пшеница в Австралия е била 23,67 млн. тона, от канола 3,41 млн. тона, от ечемик 8,01 млн. тона.

ZarnoBorsa11 Юни, 2015