Китайските власти се притесняват от ръста на царевичните запаси

 

Властите в Китай са обезпокоени от ръста на запасите от царевица в страната до рекордно ниво и голямата разлика между цената на културата в страната и световния пазар.

 

В края на текущия сезон държавните запаси от царевица в Китай ще надхвърлят 100 млн. тона, което е максимално ниво в историята.

 

Китай заема второ място по производство и потребление на царевица в света. През последните години потреблението на царевица в страната бързо нараства както от страна на производителите на фуражи, така също и за дълбочинна преработка. Производството на царевица в същия момент също бързо нараства.

 

Увеличението на производството се дължи на високата цена на културата на вътрешния пазар. За да поддържа високи доходите на фермерите, властите изкупуват големи количества царевица от пазара на висока цена. Според официална оценка, правителството изкупува около 1/3 от произведената в страната царевица. В следствие на това цената на културата е висока, натрупват се големи запаси, а потребителите се ориентират към внос или използване на други фуражни култури. Според оценка на USDA, вносът на царевица в страната през текущия сезон ще бъде 3,0 млн. тона (3,277 млн. тона през миналия сезон), на ечемик 8,0 млн. тона (4,891) и на сорго 8,5 млн. тона (4,161).

 

Според прогноза на МЗ на Китай, през текущата година Китай ще прибере рекордна реколта от царевица 232 млн. тона (+7,6% спрямо предходната година). Засега правителството не е приело решение за покупната цена на царевицата.

ZarnoBorsa11 Юни, 2015