Цената на пшеницата продължава да расте

Цената за европейската хлебна пшеница  демонстрира разнопосочна динамика. Снощи приключи търговията с майски контракти, които понижиха цената си до 265 EUR . Цената на хлебната пшеница от нова реколта, която показваме от снощи на графиката, продължи да расте трети пореден ден,  получила подкрепа от притесненията за времето.

 

На търговската сесия във вторник, агрокотировките на CBOT завършиха в зелената зона. Цената на пшеницата отново демонстрира повишение. Очевидно, че трейдърите са обезпокоени от неблагоприятните климатични условия за отглеждане на пшеница, не само в САЩ, но и в Европа.

 

Засушаването увеличава риска от намаляване на производство на пшеница в южните райони на Великите равнини на САЩ. В същото време, в северните равнини, метеорологичните условия се характеризират с висока влажност, която пречи на пролетната сеитба.

 

Допълнителна подкрепа оказват и растящите котировки на пазара на енергоносители, които се възстановяват след загубите от миналата седмица.

 

Царевичните фючърси като цяло продължиха да растат  във вторник. В червената зона слязоха с малко само близките контракти. Трейдърите очакват излизането на федералната прогноза за състоянието на търсенето и предлагането.

 

Ежемесечния доклад на правителството трябва да излезе днес, в сряда, а според анализатора  John Kleist от ebottrading.com, в очакване на официалната информация,  пазара не е настроен за нови спекулативни продажби след неотдавнашната ликвидация на договори.

 

Това увеличение "е знак за приключването на отрицателна корекция във всички стокови пазари", според Bill Gentry, аналитик от агенция Risk Management Commodities.

 

Участниците на пазара  очакват да излезе доклада на американското министерство на земеделието, а особено ги интересуват  оценките на USDA за производството на пшеница в ЕС и сбора от европейски площи със зимна пшеница, пострадала от сушата през последните седмици.