Изискванията на Европейската комисия ще поставят в неизгодна позиция износителите на германска пшеница

 

Ограниченията във връзка с внасянето на торове ще отслаби позициите на Германия в качеството си на износител на пшеница.

 

Германия се подготвя да приеме Директивата за нитратите със земеделски произход, въведена от Европейската комисия през 1991 година. Сега правителството има намерение да приеме тази директива под натиска на европейските институции и повишеното замърсяване на подпочвените води с нитрати. През миналата година еврокомисаря по охрана на околната среда е заплашил страната със съд, ако не приеме Директивата.

 

Директивата ще създаде значителни затруднения на фермерите. Намаленото използване на азотни торове ще намали съдържанието на протеин в пшеницата и ще редуцира дела на висококачествената пшеница в общата пшенична реколта.

 

Според становище на ADM (най-голямата зърнена компания в страната), германската пшеница повече няма да удовлетворява изискванията на износителите, ако регулацията се приеме в настоящия й вид. Възможно е дори Германия да не може сама да обезпечи вътрешното търсене на висококачествена пшеница.

 

Вероятно Германия ще последва съдбата на Дания, където качеството на пшеницата рязко се е понижило и е намаляло експортното й търсене.

ZarnoBorsa05 Юни, 2015