Бразилия: Обемът на превозена соя с речен транспорт значително се увеличава

 

Основният проблем на фермерите в централната част на Бразилия е отдалечеността от пристанище, което значително оскъпява продукцията за износ.

 

Големите разстояния се явяват причина за значителни загуби поради транспортни разходи до пристанище - около 74 USD/тон. Най-икономичен в случая е речният транспорт, който нараства по река Мадейра (щата Рондониа).

 

Компаниите Cargill и Amaggi оперират с мощностите за работа с баржи в пристанище Porto Velho. По река Мадейра основно се транспортира соя от западните райони на Mato Grosso.

 

Проявите на Ел Ниньо през сезона ще имат от слабо до умерено влияние в Бразилия, според Националния метеорологичен институт на страната. Условията, които ще се създадат, ще бъдат различни. Сушата в североизточните части ще се задълбочи. В централните части (основен район за производство на соя), количеството на валежите ще бъде над средното. В южните провинции – Парана и Рио Гранде де Сул, валежите ще причиняват щети по време на жътвата.

 

Природното явление Ел Ниньо все по-активно проявява своите белези в района на Тихия океан. Показателите вече съответстват на рекордна интензивност, като плътно се доближава до това от 1997 - 1998 година.

 

В Азия ще се очаква суша, в САЩ силни урагани с обилни валежи особено в южните части на страната. Суша ще има и в Австралия. През този сезон явлението може да е много силно, защото съвпада  по направление с Индоокеанския дипол - феномен, образуващ се поради разлика във водите на източната и западна части на Индийския океан.

ZarnoBorsa28 Май, 2015