Цената на пшеницата се устреми нагоре

Пшеничните котировки на CBOT  в понеделник показаха възход и скочиха с 4% по време на търговската сесия. Подкрепата на цените дойде  главно от нарастващото безпокойство на играчите във връзка с намаляването на световното производство на пшеница .

Климатичният фактор остава един от решаващите за ценообразуването. Твърде топлия температурен режим продължава да се отразява неблагоприятно в Канзас на посевите, които вече преживяват няколкомесечна суша.

Фермерите ще получат „много повече загуби от реколтата, отколкото си мислят” предупреждава Sid Love, анализатор от агенцията Kropf & Love Consulting.

Не само САЩ, но и други страни се борят със суша, заплашваща посевите. Франция и Германия също попаднаха в тези условия, което предизвика ръст на котировките на парижката пшеница  с 11,6% по време на вчерашното рали.

Допълнителна подкрепа оказват нарастващите котировки на пазара на енергоносители, които се възстановяват след  загубите от миналата седмица.

Царевица също рязко се повиши  в понеделник, след спад от 9% през изминалата седмица. Слабостта на долара, и по-високите цени на пазара на енергоносители и метали подкрепиха цената на царевицата.

Купувачите се върнаха на пазара, отбелязват експертите. Инвестиционни фондове закупиха около 13 000 контракта на CBOT по време на търговската сесия. Това увеличение "е знак за приключването на отрицателната корекция на всички стокови пазари", според Bill Gentry , анализатор в агенция Risk Management Commodities.