Индонезия: Ограничаването вноса на царевица ще повиши цените на птичето месо

 

Държавната политика за ограничаване вноса на царевица в Индонезия ще доведе до ръст при цената на птичето месо в страната.

 

Според официални данни, цената на този вид месо се е повишила до 5 USD/кг или с 6% спрямо предходната година. Другите основни хранителни продукти са поскъпнали също с 6%.

 

През текущата година в Индонезия ще бъдат внесени 3 млн. тона царевица, според данни на Индонезийската асоциация на производителите на фуражи. Според доклада, необходимостта от внос е за 3,5 млн. тона царевица, но при водената политика, той няма да надвиши миналогодишния - 3,1 млн. тона.

 

През последните години потреблението на царевица в страната се повишава при нарастващ жизнен стандарт на населението и увеличено търсене на продукти от птици. Повечето от осемдесетте и два фуражни завода в страната използват около 75 - 80% от производствения си капацитет. Те могат да произвеждат годишно по 21,5 млн. тона фуражи. През текущата година капацитета ще се увеличи с 2,5 млн. тона.

 

Правителството се надява, че ръстът на собственото производство ще компенсира намаляващия внос.

 

Според оценка на МЗ на страната, производството на царевица в Индонезия през текущата година ще нарасне с 6% до 20,33 млн. тона, но повечето анализатори не споделят това мнение.

 

FAS USDA прогнозира, че през 2014 – 2015 МГ реколтата от царевица в Индонезия ще нарасне с 0,3 млн. тона спрямо предходния сезон до 9,4 млн. тона.

 

Правителството работи по програма за увеличаване на производството, която включва строителство на напоителни системи, увеличаване площите с културата и наличието на достъпни кредити за малките фермери.  

ZarnoBorsa30 Апр, 2015